Yoga med Ida

Ida Eriksson är 200-timmars certifierad yogalärare via Yogayama i Stockholm och vi har träffat henne och pratat Yoga. Ida har tidigare varit påverkad av att låta stressen ta över vardagen men har med yogan hittat ett inre lugn och en bättre livskvalité. Vi ville veta vad yogan har gjort med henne, om vem som helst kan börja yoga och vad som fick henne att ta steget vidare och utbilda sig till lärare.


idaFoto: Kalle Morin

Kan vem som helst yoga?

Ja, alla kan yoga. 

Vad fick dig att börja yoga?

En kompis tog med mig på en yogaklass. Jag var fast redan efter första gången. Efter det började jag yoga regelbundet.

Vad är det bästa med yogan?

Man hittar sig själv på ett rent och ärligt sätt. Detta upptäckte jag ganska snart efter att jag började, därför valde jag fortsätta och även fördjupa mig. Annars är man så uppe i vardagen, man fladdrar runt, här får man bara vara i sin kropp istället för att fokusera på materiella saker.

Det är inte lika självklart för alla att man hittar den mentala biten på en gång, ofta kan det ta ett tag. Däremot rör man på sig och får fysisk aktivitet så tills man hittar det själsliga kan man fokusera på träningen i det. Omedvetet kommer de flesta börja andas annorlunda än de gör till vardags. Så ofta händer det saker även om man inte märker det.

Hur ofta måste man yoga?

Det är helt upp till var och en hur ofta man vill yoga.  Vill man däremot uppnå något typ av resultat skulle jag säga att man i alla fall bör utföra sin träning en gång i veckan. Jag tror även på att man får ut mer av att yoga en kvart tre gånger i veckan istället för att köra ett pass på två timmar varannan vecka. 

Yogar du varje dag?

Nej, det gör jag inte men jag har nytta av yogan varje dag, både psykiskt och fysiskt.  I snitt yogar jag tre till fyra gånger i veckan. Jag utför min yoga både i studio och hemma. Det är bland annat det som är så bra, att man kan utföra den var som helst.

Vad gör yogan med kroppen?

För mig så har jag på det fysiska planet blivit starkare, mer uthållig och fått en helt annan medvetenhet om min kropp. Psykiskt så har jag blivit mer närvarande, mindre stressad och fått koll på min andning. Andningen har jag nytta av både på det fysiska och psykiska planet.

Det finns forskning där man har sett att yoga även kan ha positiva effekter på utbrändhet, depression och hormonrubbningar hos kvinnor. Man har även sett att det kan hjälpa till vid krämpor kring graviditet, vissa hjärtsjukdomar och vid högt blodtryck.

Vilken variant tycker du man ska testa om man aldrig har yogat innan?

Gå på en Hatha-klass. Många av dagens stilar härstammar från Hatha. Man kan även testa Yin om man vill prova något som är lite lugnare. I Yin stannar man längre och fördjupar sig i positionerna. Numer erbjuder även de flesta gymkedjorna yoga på sina anläggningar, dessa är i stort sätt alltid på en nivå som passar alla.

Vad ska man tänka på om man vill börja yoga?

Att inte ta det på för stort allvar, våga gå in med ett öppet sinne försök att inte vara för hård mot dig själv. Jämför dig inte med andra där, yoga är individuellt. Så försök att inte fokusera på vad som händer runt omkring dig utan mer på dig själv och din kropp. 

Kom ihåg att positionerna egentligen bara är ett verktyg för att nå till de mentala dimensionerna. Våra kroppar är olika och man arbetar efter sina egna förutsättningar. 

Måste man vara vig för att yoga?

Nej, absolut inte. Att vara stel och utöva yoga kan faktiskt vara bättre, då skyddar man kroppen mot skador på ett annat sätt.

Vad betyder yogan för dig?

Många förknippar yoga med de fysiska rörelser vi gör under en klass, Asanas, men egentligen står yoga mer för ett tillstånd eller ett sätt att vara på snarare än att t.ex kunna stå på händer. Yoga för mig handlar om att varje dag vara så närvarande som möjligt och leva ett mindre stressigt och prestationsinriktat liv än jag tidigare gjort. Den fysiska yogautövningen hjälper mig dagligen att nå det här tillståndet av närvaro som många idag har svårt att uppnå. Vi är ständigt uppkopplade och våra sinnen matas med information och intryck från det att vi vaknar till det att vi somnar, på yogamattan får jag möta mig själv på ett ärligt sätt. För andra kanske tillståndet av yoga uppnås genom en promenad i skogen eller på en fisketur. 

Vad har yoga gjort med dig?

Jag upplever själv att jag har blivit mer tålmodig och tolerant inför möten med andra människor och olika situationer jag ställs inför, såväl på jobbet som i privata sammanhang. Jag lever mer för dagen och oroar mig inte lika mycket för framtiden eller grubblar över det som varit. Som jag nämnde tidigare pratar vi yogis ofta om ett tillstånd av total närvaro och att se saker för vad de verkligen är,  jag både hoppas och tror att jag kommit en bit på väg.

Hur kommer det sig att du gick från att bara yoga till att faktiskt bli lärare?

Med tanke på vad yogan har gjort med mig så vill jag dela med mig. Att få andra att uppleva det jag har gjort skulle vara helt fantastiskt. Jag vill förmedla det här som enligt mig är förhöjd livskvalité.

Måste man gå till en studio för att yoga?

Nej det måste man inte. Idag finns det många bra klasser på nätet som gör att du kan ”gå på klasser” i ditt eget vardagsrum. Det kan däremot vara bra att gå till en studio och ta en klass någon gång då och då. Så att man vet att man gör rätt och inte skadar kroppen.

Finns det någon lätt övning som man kan göra själv hemma varje dag?

En övning som alla som sitter på kontor borde göra en gång om dagen är att lägga sig på rygg på golvet med benen rakt upp. Vill man kan man ha en vägg som stöd. Det gör att blodet får rusa runt, hjälper matsmältningen och sen är det skönt för ryggen också. Dessutom är det bra att vända systemet upp och ner ibland!

lotusFoto: Kalle Morin

Blir ni, precis som vi på Bokadirekt inspirerade och sugna på att börja yoga? Kolla in de yogaklasser som finns att boka via Bokadirekt HÄR!